Een onderwijskundige aan het woord…

Een onderwijskundige aan het woord…

…over intersectorale arbeidsmobiliteit.
Intersectorale arbeidsmobiliteit is volgens SAM Kwaliteit hét antwoord op het tekort aan goede kwaliteitsprofessionals in de Life Sciences industrie. Vandaag laten wij Thamar Hoogink, een onderwijskundig adviseur werkzaam bij de Nationale Politie, aan het woord. Zij laat vanuit haar onderwijskundige achtergrond zien wat zij vindt van onze invulling van dit concept.

Kun je iets vertellen over jezelf?
Mijn naam is Thamar en ik heb de onderwijskunde-bedrijfsopleiding aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Daarna heb ik mijn kennis in de praktijk gebracht als onderwijskundig adviseur (bedrijfs/interne opleidingen). Na 2 jaar ervaring te hebben opgedaan bij KLM, werk ik nu alweer 10 jaar met veel plezier bij de (Nationale) Politie. In essentie is mijn werk eenvoudig te beschrijven: ik kijk naar wat mensen doen in bedrijven en bepaal hoe ik ze beter kan laten functioneren. Zo voer ik onder meer taakanalyses uit, waarmee ik vast stel welke kennis, vaardigheden en houding passen bij een bepaalde functie.

Wat vind jij, vanuit je vakgebied, van de propositie van SAM Kwaliteit t.a.v. intersectorale arbeidsmobiliteit?
Ik herken in de propositie van SAM Kwaliteit het fundament van mijn vakgebied. Het is erg lastig om bij volwassenen houding (vaardigheden verwijderen)  significant te veranderen. Kennis daarentegen kan makkelijker eigen worden gemaakt, bijvoorbeeld door opleiding en/of training. Dat gaat dan wel om functies waarbij het kennis-element relatief eenvoudig is in te vullen.
Personen uit andere sectoren dan Life Sciences, die vergelijkbare functies hebben uitgevoerd, bezitten al een deel van de benodigde kennis. Belangrijker is echter dat zij de benodigde houding en vaardigheden van een kwaliteitsprofessional bezitten. Ontbrekende kennis kan immers vrij eenvoudig bijgebracht worden. In mijn jaren bij de KLM en de Politie heb ik ervaren dat medewerkers die excelleren zich vaak onderscheiden op het vlak van houding en vaardigheden. Uiteraard moet er een zeer goede taakanalyse uitgevoerd worden zodat duidelijk wordt welke kennis, houding en vaardigheden van doorslaggevende aard zijn voor het succesvol invullen van functies.

Heb je nog tips en/of advies voor de klanten van SAM m.b.t. intersectorale arbeidsmobiliteit?
In andere sectoren wordt intersectorale mobiliteit al toegepast bij het invullen van tekorten. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper, dus nieuwe medewerkers werven uit dezelfde sector wordt steeds lastiger. Kijk dus ook eens over de schutting!  Door vast te blijven houden aan sectorale eisen mis je misschien wel het talent dat het toekomstige verschil kan maken binnen jouw bedrijf.

Heeft u behoefte aan een kwaliteitsprofessional, maar kunt u deze vacature niet gemakkelijk in vullen? Neem dan contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn m.b.t. intersectorale arbeidsmobiliteit.